Diptera - muggen en vliegen


Wie zich bezig houdt met zweefvliegen komt vanzelfsprekend ook vliegen uit andere families tegen, waarvan sommige zelfs wel wat van zweefvliegen weg hebben. Een hele reeks van vliegenfamilies trok dan ook al snel mijn belangstelling: wapenvliegen, blaaskopvliegen, roofvliegen, snipvliegen, dansvliegen, wolzwevers, dazen etc.
De orde van de muggen en de vliegen of beter van de tweevleugeligen (Diptera) is enorm groot: alleen al in Nederland bijna 5000 soorten. Binnen deze orde vinden we de twee bovengenoemde zeer bekende groepen insecten: de vliegen en de muggen. Alle insecten hebben in principe twee paar vleugels, maar bij deze orde is het achterste paar vleugels omgevormd tot een stel haltertjes (op de foto van de Zwartbekbandzwever is dit haltertje goed te zien). De haltertjes worden tijdens het vliegen als evenwichtsorgaan gebruikt.

Epistrophe melanostoma

Mannetje van de Zwartbekbandzwever (Epistophe melanostoma).

Wetenschappers verdelen de Diptera in muggen (Nematocera) en vliegen (Brachycera) op grond van verschillen in de vleugeladering en het aantal antenneleden. Muggen hebben slanke antennen met vele segmenten en altijd zonder een borstel. Vliegen hebben korte antennen met drie antenneleden en wel of geen borstel. De verschillen in vleugeladering is dermate complex dat ik die verder buiten beschouwing laat. Er zijn muggenfamilies die in het Nederlands vlieg worden genoemd, zoals de rouwvliegen (Bibionidae).


De onderstaande families hebben een pagina (klik het plaatje):

naar de roofvliegen
Roofvliegen
naar de dansvliegen
Dansvliegen
naar de zweefvliegen
Zweefvliegen
naar de blaaskopvliegen
Blaaskopvliegen
naar de echte vliegen
Echte vliegen
naar de sluipvliegen
Sluipvliegenterug naar de hoofdindex


Alle foto's: © 2003-2006 Han Endt.
Vragen, opmerkingen: hanendt@yahoo.co.uk

Deze pagina is aangemaakt op 4 oktober 2003 en voor het laatst gewijzigd op 27 oktober 2006.